Netradiční zelenina, na kterou můžete v Bangkoku narazit

 

Dávno pryč jsou časy, kdy jsme za exotiku na pultech obchodů považovali vánoční banány, pomeranče a mandarinky. Nabídka ovoce a zeleniny je dnes už mnohem rozmanitější, když se však vydáte na dovolenou až do dalekého Bangkoku, narazíte zde na mnoho druhů u nás jen málo známých, se kterými se setkáte opravdu jen výjimečně, nebo dokonce běžné populaci zcela neznámých.

Ovoce nebo zelenina?

U některých plodů si zřejmě sami nebudete jisti, kam je zařadit. Ovoce nebo zelenina? Do této skupiny jednoznačně patří thajské boublium se složitým latinským názvem luffa acutangula. Do češtiny bývá tento název částečně překládán jako luffa ostrohranná. Tyto plody se trochu podobají našim okurkám, jsou kyjovité, rozbrázděné podélnými rýhami do ostrých hran. Dlouhé jsou 20 – 30 cm a v dužině naleznete mnoho lesklých černých semen. Od našich okurek se odlišují zejména tím, že po úplném dozrání zcela vyschnou a otevřou se na vrcholku malým víčkem. Konzumuje se bílá šťavnatá dužina z mladých nezralých plodů, a to buďto pečená nebo vařená s rýží nebo na způsob našeho okurkového salátu. Zcela zralé vyschlé plody už jíst nejde, protože jsou velice tuhé.

Léčivá zelenina

Mezi pro nás netradiční druhy zeleniny patří bezesporu i v čínské medicíně tradičně využívaná hořká tykev nebo okurka s místním názvem mara. Její plody jsou skutečně výrazně hořké, přitom jde ale o chuť svěží a příjemnou, pokud si na ni zvyknete, stejně jako na chuť piva nebo fernetu. Hořkost téměř úplně zmizí po úplném dozrání, kdy dřeň dostává konzistenci želatiny a chuťově je spíše nasládlá. K jídlu se hořká okurka servíruje vařená jako příloha nebo se z ní dělá polévka, lze ji však konzumovat i syrovou a mimo sezónu se používá sušená jako čaj. Dnes je již známo, že tyto plody mají antibiotické a protirakovinné účinky a zkoumají se jejich účinky na malárii, HIV a diabetes.

Ubytování v Thajsku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close